*

Baptisternes historie

  • I 1500-tallet var der reformation i Europa.

  • Af reformationen udsprang flere mere eller mindre forskellige retninger.
    Luthers og Calvins kirker er sammen med baptisternes eksempler på dette.

  • Den lutherske Kirke blev indført i Danmark i 1536.

  • I 1700-tallet er der igen vækkelse i Danmark. Nogle kæmper for retten til at blive baptister, men kongen og statsmagten indfører love imod "anabaptisterne" - 
    dvs. "gendøberne", som baptisterne bliver kaldt.

  • I 1800-tallet er der vækkelse igen med fokus på, at kristendommen er en personlig sag. De troende mødes i små kredse til bibellæsning og bøn.

  • Vækkelsen spredes i tre retninger:
    - Grundtvig og hans tilhængere vil gøre plads til alle i en rummelig statskirke.
    - Indre Mission ønsker en kirke af de sande troende, men vil forblive i storkirken.
    - Baptisterne bryder med statskirken.

  • Baptisterne er ved at læse Bibelen nået frem til, at deres kirkesyn og dåbssyn er anderledes end det, der præger den lutherske statskirke. 
    Det glæder dem, da de i sommeren 1839 finder ud af, at der udenfor landets grænser lever kristne, som deler deres syn.

  • I efteråret 1839 bliver de første danske baptister døbt i København. 
    Det sker udenfor byen en tidlig morgen - den 27. oktober ved neddykkelse i Lersøen 
    (der har en temperatur nær frysepunktet). Dåbshandlingen bliver udført af J. G. Oncken, som er baptistpræst fra Hamborg. 
    Dermed er Nordens første frikirke (dvs. "ikke-statskirke") dannet.

  • Ifølge landets love var statskirken den eneste lovlige kirke, så dåbshandlingerne var også ulovlige og de danske baptisters dagligdag bliver straks præget af kulde og blæst fra myndighedernes side. Lederne bliver udpantet eller fængslet. Således sidder lederen i København, P. C. Mønster, fængslet i alt i to år (i fem omgange i løbet af fire år).

  • Den lutherske kirkes præster gør fælles sag med landets politi, og udøbte børn af baptistforældre bliver tvangsdøbt. Tvangsdåben finder sted enten i kirkerne eller som hjemmedåb, mens baptisterne passivt ser til: Denne "vandgang" betyder jo intet i sig selv. Tvangsdåb finder sted ca. 30 gange i årene efter 1839.

  • Mange protesterer. Grundtvig taler for religionsfrihed og engelske og amerikanske baptister rejser hertil og kommer i audiens hos kongen for at tale trosfrihedens sag. 
    Den liberale presse i København tager baptisternes parti imod de lutherske biskopper, der er mest uforstående af alle. 
    Politisk blæser de stærkeste vinde i samme retning - og alt ender med religionsfrihedens komme med Grundloven af 5. juni 1849.

  • I 1849 var der ca. 1000 baptister i Danmark. De stiftede et landsforbund, der i starten var forbundet med baptisterne i Tyskland, men senere blev det et selvstændigt landsforbund.

  • Årene fremefter gav stor fremgang. Der blev samarbejdet med baptister især i England og USA, og man skabte sin egen præsteuddannelse (i 1918), søndagsskolevirksomhed, spejderkorps og meget mere. Parallelt hermed blev baptisterne efterhånden opfattet som et stuerent kristent kirkesamfund, som får tæt samarbejde med de øvrige kristne grene.

  • Baptisternes forståelse af Bibelen og deres egen historie gør, at de ofte er set som forkæmpere for frihed på mange områder. Med Grundloven fik vi religions- frihed her i landet, men vi har stadig et kristent kirkesamfund, Folkekirken, som er privilegeret i forhold til de øvrige kristne kirkesamfund. De seneste år har man set flere eksempler på at baptister har forsøgt at gøre de forskellige kristne kirkesamfund ligestillede. 
    F.eks. virker det mod al sund fornuft, at et barn af en baptistfamilie skal registreres i Folkekirken, når man intet har med dette kirkesamfund at gøre. 
    Som nævnt i beskrivelsen af vores tro, har vi alle de vigtigste trosartikler tilfælles med f.eks. Folkekirken, men det forklarer ikke, hvorfor den statslige fødselsregistrering skal ske i netop dette kirkesamfund.

  • Et andet eksempel er, at de, der læser til præst i Folkekirken kan få SU under uddannelsen. Dette er ikke muligt for dem, der læser til præst på baptisternes uddannelse. Det gør det svært for baptister at få uddannet præster nok. 

  • Det er beklageligt, at staten gør denne forskel på frikirkerne og Folkekirken.

  • Dette er nogle af de steder, nogle baptister markerer sig i disse år, og det er nok inden for disse områder, vi kommer til at se forandringer i de kommende år - i stil med samfundsdebatterne og udviklingen i Sverige og Norge.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Store dele af ovenstående er refereret fra Baptistkirken i Danmark´s hjemmeside.